Gestaltningsredovisning

 

Jag ska försöka sammanfatta lite kring min process från föregående vecka samt försöka samla ihop min slutresultat som kom upp i min redovisning. 

Förra veckan fokuserade jag fortsättningsvis på broderiet. Argumentet för att hålla mig kvar till detta hantverkssätt återstod, då jag de kändes mer motiverande att ha en feministisk underton i gestaltningsarbetet. Broderiet som anses vara tantig med betoning på kvinnlig syssla, hade slukat mig helt. Jag höll på konstant och valde att fokusera på att hålla mig till ett plagg. I början av veckan bestämde jag mig för att åka hem till mina föräldrar i Bankeryd för att försöka söka efter inspiration till broderiet, samt att få tillgång till lite fotoalbum från deras barndom/ungdom. På samma gång försökte jag sammanfatta de tankar som har kommit till mig under tiden jag hade broderat. Jag bestämde mig för att ta ett gammal plagg från min gamla garderob och börja brodera på det. I och med att jag har ägnat så mycket tid till att inspireras av mina föräldrars historia och Bulgarien ville jag såklart fortsätta i detta spår. All denna inspiration som jag hade samlat på mig ville jag försöka få ner i broderiet genom symboler som är betydelsefulla för mig. 

Utifrån detta bestämde jag mig för att göra en slags identitetsdräkt/folkdräkt där jag broderar fram delar som representerar min kulturella identitet. En folkdräkt kan vara en symbol för folket och landet och eftersom jag är kluven mellan vilket land jag egentligen tillhör, ville jag göra ett plagg som har min alldeles egna identitet i fokus. Jag har helt enkelt försökt förstå vad som format mig utifrån, vilket delvis har en sociokulturell aspekt där jag tror på de yttre faktorer som kan ha format mig till den jag är idag. Varje människa har tusentals dimensioner och varje identitet är otroligt färgstark med många lager. Vi är inte bara ett folk, utan individer som färgas av otroligt många yttre faktorer. Under dessa veckor har mitt identitetsutforksande baserats på det förflutna men det är såklart inte det enda som färgat mig. Självklart spelar andra faktorer in så som till exempel personer i min omgivning, yrken, politik, framtid, förebilder osv. Men för att inte totalt haverera i de tusentals delar som skulle kunna broderas på jackan valde jag att hålla kvar mitt fokus i mina föräldrars kultur och min koppling till Bulgarien. Detta kommer jag självklart vilja bygga vidare på. Min vision är att jag ska fortsätta arbeta på plagget där jag försöker få in symboler från de andra faktorerna som färgar mig, där jag väljer ett tema i taget att fokusera arbetet på.
 
Exempel på symboler som jag har använt i broderiet: På ryggen av jackan valde jag att brodera bergen som jag har en otroligt stark koppling till. Att vara ute och vandra längst lederna i Bulgarien är det bästa jag vet då jag känner en väldigt stark frihetskänsla. Att brodera detta var otroligt tidskrävande men i och med att jag började bli allt mer bekväm med broderiet kände jag att jag plötsligt kunde börja exprimentera med trådarna. Nedanför formades ett ansikte som i mina ögon känns lite otäckt och som är min tolkning av den årliga festivalen som jag har skrivit om tidigare i bloggen. 
 
 
 
 
 
 
I min gestaltningsredovisning ville jag inte bara ha ett fokus på den identitetsdräkt jag har skapat, utan också på vad som har tagit mig till där jag idag är i processen. Vad som har inspirererat mig och den koppling identitetsdräkten har till de bilder jag har valt att ta med. På och längst med bilderna hängde jag upp de resterande trådarna som ska respresentera kopplingen mellan flera olika historier från olika tider som kan ha påverkat mig till den personen jag är idag. 
 
Jag känner mig så oroligt glad över att jag har tagit mig hit jag är idag. Detta arbete har också hjälpt mig inse vem jag är och dessutom kunna vara rakryggad och stolt över det. Jag tror det är både viktigt och roligt att utforska sin identitet. Detta tema är något som jag tror är väldigt spännande att arbeta med i skolan då eleverna stolt kan få visa vad som färgar dem. Man behöver inte nödvändigtvis rota i sin historia men att bara försöka samla ihop faktorer som gör en till en egen individ kan vara minst lika spännande. Jag kan verkligen tänka mig låta mina framtida elever få göra en egen identitetsdräkt som de sedan kan få berätta om. I och med att en hel del elever har bakgrunder från många olika länder ger det dem en chans att få berätta om vad som kan möjligtvis ha färgat dem från deras kultur. Det är både lärorikt och spännande för personen själv men också ett bra sätt för resterande elever att få en förståelse kring olika länders kulturer.